Organique professional Sklepy
stacjonarne
Szukaj:
pl en

Mój koszyk - 0 produktów

Organique PR Press room Piękno z morskiej głębiny

Piękno z morskiej głębiny

Algi, perły i sól morska to tylko niektóre skarby, które znajdziemy w morskich głębinach. Kojarzone są ze zdrowiem i witalnością i coraz częściej znajdują zastosowanie w kosmetykach. Nic dziwnego zatem, że na rynku pojawia się coraz więcej kosmetyków z ich zawartością. Dylematem staje się, które substancje są najaktywniejsze, co wybrać, jakie połączenie składników zagwarantuje najlepsze efekty?

Największą popularnością cieszą się algi morskie. Ich zbawienny wpływ na skórę jest powszechnie znany i niezaprzeczalny. Ze względu na ich szerokie spektrum działania są ulubioną bazą zabiegową kosmetyczek i klientek. Trudno uwierzyć, iż zastosowanie w kosmetyce znalazły stosunkowo niedawno. Jako jeden z pierwszych badania nad ich właściwościami prowadził znany oceanolog prof. Claude Chasse. W wyniku analizy składu chemicznego alg dowiódł, że mogą one stanowić cenne źródło składników biologicznie czynnych w produkcji kosmetyków.

Zawierają dziesięciokrotnie więcej mikroelementów niż rośliny lądowe, dorównują im natomiast ogólną zawartością witamin. Mikroelementy będące częścią składową alg, dzięki specyficznej budowie (tworzą kompleksy z poliwęglowodorami), łatwo pokonują barierę lipidową naskórka, płynnie przenikając przez warstwę rogową. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry, która bardzo szybko reaguje na preparaty zawierające je w swoim składzie.

Atutem alg jest także ich obecność w nich innych substancji biologicznie czynnych. Należą do nich witaminy z grupy B, biorące udział w metabolizmie tłuszczów i tkanek, wspomagające odnowę komórkową naskórka, przyspieszające leczenie stanów zapalnych. Dzięki zawartości tokoferolu, kwasu askorbinowego i ß-karotenu, glony wykazują silne działanie antyrodnikowe, co spowalnia proces starzenia się skóry. Ponadto witamina E pobudza krążenie, wspomaga ukrwienie tkanki łącznej skóry i błon śluzowych oraz zwiększa nawilżenie skóry. Witamina C z kolei przyspiesza gojenie się ran, zwiększając wiązanie białka przez krew, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz poprawia mikrokrążenie w naczyniach włosowatych.

Glony znalazły szerokie zastosowanie dzięki uniwersalnemu działaniu, które jest konsekwencją złożonego składu. Są doskonale przyswajane przez tkanki ludzkie, co wynika z podobieństwa składu chemicznego ich plazmy do plazmy człowieka. Wielkość ich molekuł i szczególna struktura sprawiają, że działają osmotycznie, w związku z czym, są chętnie stosowane w preparatach kosmetycznych. Są również bardzo cennym źródłem roślinnego DNA. Preparaty z DNA ujędrniają i regenerują skórę oraz hamują rozkład włókien elastyny, odpowiedzialnych za utrzymanie napiętego konturu twarzy. Doskonale wygładzają, zapobiegają powstawaniu zmarszczek i chronią skórę przed utratą gęstości. Przywracają komórkom aktywność i rytm życia odpowiedni dla młodych warstw naskórka. Roślinne DNA moźna spotkać w recepturach kosmetyków przeciwstarzeniowych. Jest czynnym składnikiem, bardzo dobrze przyswajanym przez powierzchniowe warstwy skóry. Silnie nawilźa, odźywia, stanowi bogate źródło fosforanów – niezbędnych do prawidłowej budowy komórek skóry. Długotrwale chłonie wodę, zapobiega utracie wilgoci, regeneruje zniszczoną, przesuszoną skórę

Moc pereł

Ciekawym i równie popularnym surowcem kosmetycznym jest wyciąg z pereł. Jest on bogaty w aminokwasy (alanina, glicyna, kwas asparagino- wy, seryna, kwas glutaminowy, leucyna i fenyloalanina). Aminokwasy, będące ich częścią składową, odżywiają skórę i spowalniają procesy starzenia, działają nawilżająco i chronią skórę przed uszkodzeniami. Wyciągi z pereł zawierają również sole mineralne, które działają tonująco, nawilżająco i remineralizująco, wzmacniając skórę, regulując metabolizm jej komórek i przyczyniając się do jej odnowienia i odmłodzenia. Masa perłowa ma zdolność trwałego pochłaniania szkodliwego promieniowania, stąd może stanowić specyficzną ochronę skóry i zapobiegać niekorzystnym następstwom działania promieni UV – powstawaniu wolnych rodników i wywoływanym przez nie zmianom w komórkach skóry. Działanie perły jest bardzo wszechstronne – rozjaśnia i wygładza blizny, łagodzi objawy trądziku oraz redukuje rozstępy. Kosmetyki z jej zawartością zmiękczają oraz wygładzają stwardniałą i przerośniętą tkankę blizn, wpływając korzystnie na strukturę kola- genu. Dzięki obecności mikroelementów i aminokwasów regeneracja tkanki zostaje przyspieszona.

Dary Morza Martwego

Przy takim temacie trudno nie wspomnieć o surowcach pozyskiwanych z Morza Martwego, należą do nich sól i błoto. Błoto kosmetyczne z Morza Martwego to czarna miękka masa o specyficznym zapachu i konsystencji kremu. Wydobywane jest w ekologicznie czystych rejonach na południowo-zachodnim brzegu Morza Martwego na terytorium Jordanii. Jest ono produktem najwyższej jakości, wolnym od zanieczyszczeń (ziarna poniżej jednego mikrona), a także wolnym od jakichkolwiek skażeń chemicznych. Po wydobyciu, przed konfekcjonowaniem, błoto podlega sterylizacji, a więc można bezpiecznie wykorzystywać je w kuracjach przeznaczonych do całego ciała, a także twarzy. Zawiera niezwykłe bogactwo makro- i mikroelementów o nieocenionych właściwościach dla skóry. W błocie z Morza Martwego znajduje się 40 różnych minerałów, a każdy z nich ma szczególne właściwości. Brom działa kojąco na układ nerwowy, magnez przeciwdziała alergiom skórnym i zmianom łuszczycowym oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Chlorki wapnia poprawiają cyrkulację krwi w organizmie, a także wzmacniają paznokcie. Potas balansuje poziom nawilżenia skóry. Efekty terapeutyczne widoczne są w szczególności we wspomaganiu leczenia dokuczliwych schorzeń skóry, w tym przede wszystkim: likwidacji trądziku różnego pochodzenia, wyprysków, łojotoku i łupieżu, w terapii łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, grzybic. Terapia błotem silnie odtruwa organizm, oczyszcza skórę z toksyn i martwych komórek naskórka. Przynosi ulgę zestresowanej skórze, odmładza ją, remineralizuje, poprawia jej ukrwienie i wzmacnia system obronny. Udowodniono także silne działanie wyszczuplające i antycellulitowe (przyspiesza metabolizm komórkowy). Dlatego jest z powodzeniem stosowane w zabiegach antycellulitowych. Znajduje również zastosowanie we wspomaganiu leczenia schorzeń reumatycznych w postaci ciepłych okładów błotnych na stawy.

Sól z Morza Martwego magnezowo-potasowa – zwana też solą karnalitową. To najsłynniejsza na świecie sól, znana ze swojego dobroczynnego działania na skórę człowieka. Sól pozyskiwana jest poprzez odparowanie wody morskiej w procesie poddania jej intensywnemu promieniowaniu słonecznemu w specjalnie do tego przygotowanych płytkich basenach solankowych. Ze względu na dużą zawartość potasu, magnezu, wapnia i innych pierwiastków, sól z Morza Martwego ma szerokie zastosowanie terapeutyczne i kosmetyczne. Terapeutycznie doskonale sprawdza się w walce ze stresem i przemęczeniem fizycznym oraz w leczeniu różnych chorób skórnych, takich jak: grzybice, łuszczyca, alergie i stany zapalne skóry.

W gabinetach odnowy biologicznej i spa, właściwości soli wykorzystuje się w zabiegach: odżywczych, regenerujących, remineralizujących, przeciwtrądzikowych, antycellulitowych, ujędrniających i zwalczających łojotok oraz łupież. Sól doskonale nadaje się sporządzania kąpieli leczniczo-aromaterapeutycznych z dodatkiem kilku kropli odpowiednio dobranego olejku eterycznego.

Wersja do druku