Koszyk

Twój koszyk jest pusty. Wstaw pierwszy produkt.

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Dodano do koszyka!
Razem:
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0 W Twoim koszyku jest 1 produkt.
Razem produkty:
Razem:
Kontynuuj zakupy Realizuj zamówienie

Kwasy AHA i BHA - przewodnik dla początkujących

Kwasy AHA i BHA - przewodnik dla początkujących

Zabiegi z użyciem kwasów są niezmiennie popularne w salonach kosmetycznych. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na efekt, jaki pozostawiają na skórze. Kwasy kosmetyczne to peelingi chemiczne, dzięki którym skutecznie pozbywamy się starego, martwego naskórka. Po zabiegu kwasami skóra staje się gładka i bardziej miękka, a drobne zmarszczki o wiele mniej widoczne. By wykorzystać złuszczające właściwości kwasów, wcale nie musisz odwiedzać gabinetu kosmetycznego. Sprawdź już teraz, czy pielęgnacja kwasami możliwa jest w domu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym są kwasy AHA i BHA,
  • jakie właściwości wykazują poszczególne kwasy kosmetyczne,
  • w jaki sposób bezpiecznie stosować kwasy kosmetyczne w domowej pielęgnacji skóry.

Oczyszczanie twarzy kwasami owocowymi

Rodzaje kwasów kosmetycznych

Wróćmy na chwilę do lekcji chemii w szkole. Stosowane w kosmetyce hydroksykwasy to związki chemiczne zawierające przynajmniej jedną grupę karboksylową o charakterze kwasowym i przynajmniej jedną grupę hydroksylową, zbudowaną z tlenu i wodoru. Rodzaj kwasu zależy od tego, w jaki sposób te grupy są względem siebie ułożone. Większość hydroksykwasów występuje w przyrodzie, najczęściej w owocach. Właśnie na tych skupimy się w artykule.

[blog_products_carousel]

Kwasy AHA - rodzaje i właściwości

Alfa-hydroksykwasy (α-hydroksykwasy) znane również jako kwasy owocowe. Naturalnie występują jednak nie tylko w owocach. Możemy je znaleźć w warzywach, ziołach czy produktach fermentowanych. Są rozpuszczalne w wodzie. Dzięki temu łatwo przechodzą przez sebum i docierają do warstwy rogowej naskórka. Ich działanie zależne jest od stężenia, w jakim występują. Są doskonałym nośnikiem składników nawilżających i ułatwiają ich wnikanie.

Ciekawostka! Kwasy AHA ze względu na swoją kwasowość są często wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako konserwanty. Ich symbol w klasyfikacji dodatków do żywności to "E".

Do kwasów AHA zaliczamy:

Kwas glikolowy

Występuje naturalnie w trzcinie cukrowej. Jest szeroko stosowany w kosmetyce, ponieważ ma wyjątkowo małą cząsteczkę, która z łatwością penetruje naskórek. W ten sposób transportuje składniki nawadniające i je magazynuje, dzięki czemu wyraźnie nawilża skórę. Kwas glikolowy wykazuje silne działanie złuszczające. Kosmetyki z zawartością kwasu glikolowego polecane są do cery dojrzałej, która wymaga głębokiego oczyszczenia. Wśród zalet stosowania zabiegów z kwasem glikolowym wyróżnić można również wyrównanie kolorytu skóry oraz pobudzenie włókien kolagenowych, które skutkuje jej uelastycznieniem. Ze względu na to działanie nie jest polecany do skóry trądzikowej czy wrażliwej, ponieważ może powodować rumień i podrażnienie.

Kwas jabłkowy

Naturalnie występuje nie tylko w jabłku, jak wskazuje nazwa. Można znaleźć go również w borówkach, rabarbarze, pigwie, agreście i żurawinie oraz kwaśnym mleku czy kapuście kiszonej. W stężeniu do 5% ma wyjątkowe właściwości wyrównujące koloryt skóry i likwidujące przebarwienia. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, przez co przyda się w pielęgnacji cery tłustej. Hamuje też powstawanie zaskórników. W wyższych stężeniach kwas jabłkowy przede wszystkim działa jak peeling i zmiękcza zrogowaciały naskórek.

Jak działają kwasy kosmetyczne?

Kwas mlekowy

Jest jednym z głównych składników NFM, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Powstaje w procesie fermentacji cukrów i bakterii mlekowych z grupy Lactobacillus. Wykorzystany w kosmetyku w stężeniu 1-10% ma silne działanie nawilżające oraz antybakteryjne. Doskonale również wpływa na utrzymanie prawidłowej równowagi pH. Z tego właśnie powodu sięgnęliśmy po niego, przy tworzeniu Nawilżającego żelu do higieny intymnej Bloom Essence. Zawarty w nim kwas mlekowy w połączeniu z kompleksem prebiotycznym dbają o naturalną florę bakteryjną okolic intymnych i niwelują podrażnienia.

Kwas mlekowy sprawdza się również w pielęgnacji włosów. Dodany do odżywki wzmacnia pasma oraz cebulki. Nie bez przyczyny jest jednym ze składników Wygładzającej odżywki do włosów w sprayu Feel Up. Odżywka zawiera również nawilżającą argininę i poprawiający elastyczność włosów ekstrakt z owsa.

Kwas winowy

Znaleźć go można w winogronach, winie oraz... burakach cukrowych. Wykazuje bardzo dobre właściwości oczyszczające skórę oraz zwężające pory. Dzięki antyseptycznemu działaniu reguluje aktywność gruczołów łojowych i wydzielanie sebum. Kwas w niskim stężeniu może również pomóc w walce z trądzikiem różowatym. Oczywiście w tym przypadku, przede wszystkim należy się zgłosić do dermatologa, który dobierze najlepszą pielęgnację.

Kwas migdałowy

Naturalnie występuje w gorzkich migdałach, wiśniach i morelach. Ma właściwości zbliżone do kwasu glikolowego, jednak jego cząsteczka jest większa, przez co działa o wiele delikatniej. Z tego powodu kwas migdałowy polecany jest do cery wrażliwej, naczyniowej czy suchej, które nie lubią mocnego i agresywnego złuszczania. Spośród wszystkich kwasów AHA wyróżniają go wyjątkowo silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Delikatne, choć skuteczne działanie sprawia, że produkty z kwasem migdałowym w niskim stężeniu mogą być stosowane nawet w codziennej pielęgnacji.

Kwas cytrynowy

Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z glukozy za pomocą tzw. fermentacji cytrynowej. Stosowany jest w kosmetykach dość powszechnie w niskim stężeniu, jako konserwant. Przede wszystkim pomocny jest w rozjaśnianiu przebarwień. Kwas cytrynowy wykazuje również właściwości antyoksydacyjne i niweluje wolne rodniki. Dodatkowo wspomaga proces syntezy kolagenu i elastyny. W ten sposób przyczynia się do zahamowania procesu starzenia się i poprawia elastyczność skóry. Kwas cytrynowy jest bezpieczny nawet w wysokim stężeniu, choć rzadko w ten sposób stosowany.

Peeling enzymatyczny działa delikatnie złuszczająco

Kosmetyki z kwasami AHA

Regularne stosowanie kwasów AHA przyczynia się do redukcji przebarwień, reguluje pracę gruczołów łojowych oraz widocznie poprawia wygląd cery. Warto sięgać po gotowe kosmetyki z kwasami AHA, dobranymi w odpowiednim stężeniu. Ze względu na właściwości złuszczające martwy naskórek doskonale wspierają działanie enzymów owocowych w peelingach enzymatycznych. Właśnie takie połączenie zastosowaliśmy w Oczyszczającym peelingu enzymatycznym Basic Cleaner. Peeling zawiera trzy kwasy AHA: glikolowy, mlekowy i cytrynowy, które wpływają na warstwę rogową naskórka i delikatnie, ale skutecznie ją oczyszczając. Dodatek łagodzących składników: białej glinki i ekstraktu z pączków czarnej porzeczki sprawia, że peeling z powodzeniem może być stosowany do każdego typu cery, również tej wrażliwej i delikatnej. Działanie peelingu enzymatycznego opisaliśmy już dokładnie w innym artykule - KLIK.

Kwasy BHA - rodzaje i właściwości

Do grupy kwasów BHA (beta-hydroksykwasów) stosowanych w kosmetologii zalicza się obecnie tylko jeden - kwas salicylowy. Jest on pozyskiwany z malin, rumianku, kory wierzby lub liści brzozy. Posiada właściwości złuszczające i rozpuszcza się w tłuszczach. Dzięki temu ma możliwość penetracji przez barierę hydrolipidową skóry. Umożliwia to działanie kwasu w gruczołach łojowych i oczyszczenie ich. Kwas salicylowy doskonale sprawdza się w przypadku cer trądzikowych i tłustych. Wykorzystaliśmy jego właściwości w Kremie do skóry trądzikowej Dermo Expert, który zawiera również dodatkowo antybakteryjny kwas azelainowy. Krem ma w składzie również puder ryżowy, który matowi skórę i zapobiega szybkiemu błyszczeniu. Krem działa antybakteryjnie i redukuje przebarwienia powstałe na skutek stanów zapalnych. Zawiera też głęboko nawilżający kwas hialuronowy oraz kompleks DERMASOOTH, który redukuje zmiany trądzikowe i podrażnienia. Kwas salicylowy w takim połączeniu doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery problematycznej.

Kwasy bha - Kwas azelainowy i salicylowy w kosmetykach

Stosowanie kwasów w domu

Na początek trzeba zaznaczyć, że nie każdy kwas nadaje się do domowej pielęgnacji. Te najmocniejsze i w wysokim stężeniu lepiej stosować pod okiem doświadczonego kosmetologa. To substancje o silnym działaniu, których nieumiejętne użycie może zaszkodzić. Do stosowania kwasów w warunkach domowych polecamy gotowe produkty, które je zawierają w bezpiecznych stężeniach. Dodatkowo takie kosmetyki są również wzbogacone o substancje łagodzące, zapobiegające ewentualnym podrażnieniom. W gotowych formułach kwasy kosmetyczne działają synergicznie z innymi składnikami. W ten sposób wydobyte są z nich najlepsze dla konkretnych potrzeb skóry właściwości.

  Aleksandra Gabryś-Stasik

Specjalistka ds. e-commerce
Wielbicielka testowania kosmetyków z dobrym składem. Włosomaniaczka, która nie boi się eksperymentować, by uniknąć bad hair day.
Jako ekonomistka z wykształcenia - fanka wskaźników, danych i ich analizy, którą może robić godzinami.
Uwielbia zapach kawy, ale jej smak już niekoniecznie, więc poranną filiżankę wykorzystuje głównie jako pobudzającą aromaterapię.

Komentarz został dodany. Dziękujemy!
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy
Facebook

Zapisz się do newslettera

Odbierz 10% rabatu na pierwsze zakupy, otrzymuj informacje o nowościach, promocjach i bądź blisko nas ♥