Koszyk

Twój koszyk jest pusty. Wstaw pierwszy produkt.

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Dodano do koszyka!
Razem:
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0 W Twoim koszyku jest 1 produkt.
Razem produkty:
Razem:
Kontynuuj zakupy Realizuj zamówienie

Węgiel aktywny w pielęgnacji

Węgiel aktywny w pielęgnacji

Poznaj wyjątkowe właściwości węgla aktywnego

Większość z nas zna z dzieciństwa węgiel lecznicy, który podawano nam w przypadku zatruć. Takie stosowania węgla aktywnego wynika z jego zdolności pochłaniania substancji toksycznych i szkodliwych. Węgiel aktywny i jego właściwości adsorpcyjne wykorzystuje się jednak nie tylko w leczeniu biegunki, w lżejszych zatruciach pokarmowych czy skażeniu substancjami chemicznymi, ale również w kosmetyce, gdzie węgiel aktywowany znalazł swoje stałe miejsce.

Węgiel aktywny w kosmetykach

Pochodzenie węgla aktywnego oraz sposób jego pozyskiwania.

Węgiel aktywowany nazywany też węglem aktywnym jest składnikiem pochodzenia naturalnego. Nie ma jednego surowca, z którego wytwarza się węgiel aktywny, ponieważ może powstać z substancji, np. węgla, orzechów kokosowych, pędów bambusa czy miazgi drzewnej.

Aktywacja węgla to, mówiąc w uproszczeniu, proces zwiększania jego porowatości i, tym samym, stworzenia maksymalnej powierzchni adsorpcyjnej. Ten proces podzielony jest na dwa etapy, z których każdy odbywa się w bardzo wysokiej temperaturze.

1 etap - karbonizacja

Odbywa się w temperaturze ponad 600 stopni Celsjusza. Jej celem jest formowanie sztywnego szkieletu węglowego i wytworzenie porowatej struktury.

2 etap - aktywacja

Ma na celu dodatkowe rozwinięcie porów poprzez zagazowanie materiału parą wodną lub dwutlenkiem węgla w temperaturze przewyższającej 800 stopni.

Działanie węgla aktywowanego

Węgiel aktywny jest jednym z najskuteczniejszych środków adsorpcyjnych, dzięki mikrocząsteczkowej budowie. Węgiel leczniczy posiada zdolność pochłaniania i neutralizowania toksyn, bakterii i zanieczyszczeń, a dodatkowo działa bardzo łagodnie i nie wywołuje podrażnień skórnych czy dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Wśród zalet i właściwości węgla aktywnego należy wymienić:

  • pochłanianie toksyn i zanieczyszczeń ze skóry,
  • usunięcie zrogowaciałego naskórka i nadmiaru sebum,
  • ukojenie stanów zapalnych skóry,
  • oczyszczanie porów,
  • zwalczanie zaskórników,
  • rozjaśnienie przebarwień,
  • ograniczenie przetłuszczania się włosów mi regulację działania gruczołów łojowych,
  • wybielanie zębów.

Zastosowanie węgla aktywnego w kosmetykach

Węgiel aktywny znany jest od wieków, a jego niewielkie ilości podawał swoim pacjentom już uznawany za ojca medycyny, Hipokrates. W ciągu ostatnich lat węgiel aktywny pojawia się w wielu kosmetykach oczyszczających i jest chętnie stosowany pomocniczo przy problemach z przetłuszczaniem się skóry, włosów lub tworzeniem się nieestetycznych osadów na zębach.

Maseczka z węglem aktywnym do twarzy

Węgiel aktywny do twarzy

Węgiel aktywny to często występujący składnik kosmetyków do cery tłustej i trądzikowej. Na rynku dostępne są maski, mydła czy żele do mycia twarzy z węglem aktywowanym, które zyskują coraz większą popularność. W przypadku cer tłustych węgiel aktywny to wręcz must have, ale i cery suche czy mieszane mogą co jakiś czas sięgnąć po kosmetyk oczyszczający, który go zawiera.

Węgiel aktywowany wskazany jest do dokładnego oczyszczenia skóry. Jego działanie można porównać do odkurzacza, który dokładnie wyciąga zanieczyszczenia z naszej skóry. po takim "sprzątaniu" skóra jest odświeżona, oczyszczona i ukojona.

Węgiel aktywowany do wybielania zębów

Węgiel aktywny często jest składnikiem wybielających past do zębów. Wbrew częstym obietnicom producentów, węgiel aktywowany nie jest w stanie zmienić koloru naszych zębów, ale skutecznie usunie osady i przebarwienia powstałe na skutek spożywania barwiących produktów, jak kawa, herbata czy czerwone wino. Po pasty do zębów z dodatkiem węgla aktywowanego sięgnąć powinni również palacze, gdyż pomoże on również pozbyć się nieestetycznych brązowych nalotów na szkliwie.

Nic nie stoi na przeszkodzie by samemu przygotować pastę w węglem aktywnym - wystarczy zawartość kapsułki lub rozkruszoną tabletkę węgla aktywnego dodać do pasty do zębów i umyć nią zęby.

Węgiel aktywny stosowany na skórę głowy

Węgiel aktywny wykorzystywany jest w szamponach do przetłuszczających się włosów. Szampon zawierający węgiel aktywny doskonale oczyszcza i odświeża skórę. Regularne stosowanie węgla aktywnego na skórę głowy ureguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejszy przetłuszczanie się włosów i pomoże w walce z łupieżem. Dokładne oczyszczenie za pomocą węgla aktywnego odblokowuje pory, skóra staje się lepiej dotleniona, co wpływa również na odżywienie i szybszy wzrost włosów.

Jeśli wahasz się czy węgiel aktywny jest dla Ciebie, przed kupnem gotowego produktu sprawdź jego działanie. Wystarczy, że do porcji szamponu (ważne by był bez silikonów, SLS-ów czy PEG-ów) dodasz kupioną w aptece rozkruszoną tabletkę węgla leczniczego.

Węgiel aktywny - jakie korzyści płyną z jego zastosowania?

Węgiel aktywny jest składnikiem uniwersalnym, który zawsze warto mieć w domu. Jak widać, ten środek leczniczy w postaci czarnych tabletek pomoże nie tylko w przypadku leczenia biegunki i innych dolegliwości przewodu pokarmowego, ale również doskonale sprawdzi się jako dodatek do kosmetyków oczyszczających.

Korzyści ze stosowania węgla aktywnego są ogromne i warto po niego sięgnąć. Węgiel aktywny oczyszcza skórę, odblokowuje pory, pochłania nadmiar sebum i reguluje pracę gruczołów łojowych. Dodatkowo węgiel aktywny ukoi skórę i złagodzi podrażnienia, więc mogą po niego sięgać również osoby z suchą i wrażliwą skórą. Kosmetyki oczyszczające z węglem aktywnym doskonale przygotują skórę do przyjęcia składników aktywnych z kosmetyków pielęgnacyjnych, więc po zastosowaniu kosmetyku z węglem warto sięgnąć po lekki krem lub intensywnie nawilżającą maskę.

Zanim jednak wybierzesz kosmetyk z węglem aktywnym, sprawdź dokładnie jego skład - kosmetyk zawierający śladowe ilości węgla aktywowanego, ale przepełniony zagęstnikami, silikonami czy mocnymi detergentami przyniesie więcej szkody niż pożytku.

Węgiel aktywny w produktach Organique

Postanowiliśmy wykorzystać szerokie właściwości węgla leczniczego i stworzyć maskę do zadań specjalnych. Zastosowaliśmy węgiel aktywny, który otrzymywany jest w bambusa - najszybciej rosnącej trawy na świecie. Normalizująca maska do twarzy z Terapii Basic Care zawiera ponad 96% składników pochodzenia naturalnego i nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.

Normalizująca maska do twarzy może być stosowana samodzielnie lub jako część kompleksowego rytuału pielęgnacyjnego twarzy, jako drugi etap - po detoksykacji z pomocą rozgrzewającej maski Basic Care z zielona glinką, a przed nawilżeniem maską Basic Care z kompleksem Hydromanil™.

Zastosowania węgla aktywnego w produktach Organique

  Aleksandra Gabryś

Specjalistka ds. e-commerce
Wielbicielka testowania kosmetyków z dobrym składem. Włosomaniaczka, która nie boi się eksperymentować, by uniknąć bad hair day.
Jako ekonomistka z wykształcenia - fanka wskaźników, danych i ich analizy, którą może robić godzinami.
Uwielbia zapach kawy, ale jej smak już niekoniecznie, więc poranną filiżankę wykorzystuje głównie jako pobudzającą aromaterapię.

Komentarz został dodany. Dziękujemy!
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy
Facebook

Newsletter

Odbierz 10% rabatu na pierwsze zakupy i otrzymuj informacje o naszych nowościach